A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 15. alkalommal hirdette meg a „
Magyarország tortája” versenyt. A győztes édességet minden évben augusztus 20-án, államalapító Szent István király ünnepén kóstolhatja meg első ízben a közönség. Sztaracsek Ádám, a komáromi Jánoska Cukrászda mestere idén ötödik alkalommal nevezett a megmérettetésre, és ismét a legjobbak közé került!
A komáromi cukrászmester 2018-ban
„Komáromi kisleánnyal” nyerte meg az Ország tortája címet, 2020-ban pedig a
„Tétényi áfonyással” végzett az előkelő második helyen.
Az idei döntős tortája
az Arany ribiszke nevet kapta.A mester elárulta, hogy ízvilágát
szőke (azaz karamellizált fehér) csokoládé,
tonkabab,
piros ribizlizselé, mandula és
török mogyoró adja.
A „
Magyarország tortája” versenyre ez évben egyébként 33 cukrászmester nevezett, akik közül öten kerültek a döntőbe a szakmai zsűri javaslata alapján.
Kapcsolódó hír, hogy idén rendezik hazánkban az „
Egy a természettel” elnevezésű
Vadászati és Természeti Világkiállítást. Az Egy a természettel Nonprofit Alapítvány ez alkalomból kérte fel a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületét, hogy a Magyarország tortája program mellett alprogramként hirdessenek versenyt a világkiállításra is.
Sztaracsek Ádám itt is döntőbe került.
A „
Hunyadi huszárhistória” torta ízvilágát a gesztenye, a vörösborral kifőzött áfonyazselé és a törökmogyoró alkotja. Ez utóbbi édességet szintén
augusztus 20-tól kóstolhatják meg a komáromiak, és a városunkba látogatók.